Septic tank

Wat is een septic tank?

Een septic tank of beerput is een eenvoudige en al zeer oude methode voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Het water van bad, douche en toilet wordt via het leidingwerk geloosd in de septic tank. Dit water zit vol organisch afval, zeepresten, vetten, dode huidcellen etc. Ook anorganische stoffen als zand zijn er in te vinden. Veel van deze stoffen zweven in het water. Ze worden dan ook zwevende stoffen (ZS) genoemd. Een deel van de stoffen, zoals vet, zullen echter een drijflaag vormen.

De tank of beerput zelf is vaak een flinke rechthoekige bak die in de grond is ingegraven. Bovenop de tank bevinden zich meestal twee deksels waardoor de beerput leeggemaakt kan worden. In de tank zelf zit meestal een tussenschot om de drijflaag tegen te houden. De noodzakelijke ontluchting wordt meestal na het tussenschot geplaatst om de ergste stank te voorkomen. Erg fris ruikt het geheel echter niet. Dit komt door het type afbraak in deze tank. Wanneer u veel last heeft van stank uit de septic tank zijn daar producten voor.

De septic tank breekt ongeveer 25 tot 40% van het aangeboden materiaal af. Door deze relatief lage afbraak maakt men tegenwoordig ook gebruik van de IBA. IBA staat voor Individuele Behandeling Afvalwater. Deze methode zorgt voor een betere zuivering dan de septische put.